logo

Scale-ing House

Construction Completed, 2013. 09

Location:
Seongnam, Gyeonggi-do, South Korea

Use:
Residential

Site Area:
256.30 sqm

Building Area:
127.98 sqm

Gross Floor Area:
213.69 sqm

Construction:
Basalt Brick, Ash Colored Brick, Stainless Steel Panel

Building scope:
2F

 

The most crucial factor when designing a house would be to secure a pleasing view and ventilation. The site has a clear contrast between the vistas towards the north, where the site is favored by Cheongye Mt’s topography, and the south, where the stacks of building silhouettes lock the landscape. The division of the canopy into four equal parts promotes air circulation arises from the stack effect, meanwhile, both the south-facing and north-facing windows allow reciprocal ventilation. The 20000 basalt bricks are bisected depending on their obliquity, where the value varies from 5 degrees to 45 degrees. The real fascination of ‘scale-ing house” lies here; the vertical movement, formed by the juxtaposed positivity and negativity, depicts an evocative image.

 

집을 설계할 때 가장 중요한 요소는 쾌적한 조망과 환기를 확보하는 것이다. 사이트는 청계산을 조망하는 북쪽과 건물들에 둘러싸여 경관을 가리는 남쪽이 극명한 대조를 이루고 있다. 캐노피가  4부분으로 분할되면서 스택 효과로 인한 공기 순환이 촉진되고 남향 창과 북향 창은 모두 상호 환기를 가능하게 한다. 2만 개의 현무암 벽돌은 부피에 따라 2등분이 되며, 그 값은 5도에서 45도 사이이다. 서로 다른 질감과 방향이 빚어낸 수직적 움직임이 이미지를 환기시키는데 이것이 바로 scale-ing house의 진정한 매력이다.

 

 

OVERVIEW

 

 

SECTION PERSPECTIVE


In Portfolios