logo

KTX Parking Complex

Construction Completed, 2019.10

Location:
Ulsan, South Korea

Use:
Commercial, Parking

Site Area:
5,753.73 sqm

Building Area:
4,426.86 sqm

Gross Floor Area:
59,563.11 sqm

Construction:
Double Glazed low-e glass, Stucco, Collar Steel Plate, Aluminum Panels, Granite

Building scope:
B4, 10F

 

Reckoned as the new hub of Ulsan city, KTX Parking Complex successfully set an example in strategizing commerciality while tackling various urban interventions. The site, located in front of the crowded Ulsan KTX Station, was faced with the juxtaposition of the parking crisis and neighboring commercial districts. The project finds its significance throughout the complexities of fulfilling the parking demands along with numerous compositions of retails and commercials. Hence, the establishment of such commercial axis wrapped in iconic identity proposes a punchline to the design approach. According to Korea build regulation, a parking building should consist of 30% commercial to 70% parking of total gross floor area, respectively. The project, adopting similar terminology, distinguished itself through the composite relationship between the parking and the program, which has been resolved in various ways. The lower levels support public engagements through various commercial amenities while silmutaneously address the demands of basement parking. The top floor is reserved for wedding and convention areas. Complimenting this was the in-between parking (semi-private parking) for visitors attending the event. The programs, strategically stacked vertically, offered flexible distributions of the spatial arrangement, taking account of many characteristics of space. Similarly to its composition, the project adopted identical algorithms to its facade. Glass facades with aluminum louvers are applied to lower section frontage, interpreting the speed of KTX. The semi-private parking is enclosed transparently with perforated aluminum panels adjoined at a customized angle, projecting an interplay between day and night. Not to mention the top event space formed with curved aluminum composite panel symbolizing the curvature of the wave of Ulsan sea, silmutaneously the tulip flower that represents wedding. Subsequently, this compound strategy flows back to the architectural concept of a hub and transit gateway.

 

울산시의 새로운 중심지인 KTX Parking Complex는 다양한 도시 개입을 다루면서 상업성을 전략화 시키는 것을 성공했다.  혼잡한 울산 KTX 역 앞에 위치한 사이트는 주차 부족과  인근 상권이 복합적으로 배치되는 상황을 직면하고 있다. 이 프로젝트는 주차 수요를 충족시키면서 상점과 광고의 다양한 구성이 중요하다.  따라서 상징적인 아이덴티티로 둘러싸인 상업 축은 설계 접근 방식에 핵심적인 역할을 한다.  한국 건축 규정에 따르면 주차 건물은  주차장 70%, 상업시설 30%로 구성해야 한다.  그렇게 구성된 이 프로젝트는 주차와 프로그램의 관계를 통해 다양한 방식으로 해결했다. 저층 부는 다양한 상업시설로 구성되며 지하층은 저층부의 상업시설을 위한 주차장으로  구성된다. 상층부는 독립된 상업공간으로  웨딩홀과 컨벤션 구역으로 구성되어 있는데 이곳의 방문객들을 위한 주차 공간을 어디에 구성할 것인지가 중요했다. 이를 해결하기 위해 중간 주차장을 고안해 냈다. 수직적으로 쌓인 프로그램은 공간의 특성을 고려하여 유연하게 공간을 배치했다. 이와 같은 공간 구성과 유사하게 파사드를 디자인하였다. 수직적으로 적층 된 매스는 서로 다른 재료로 구성된다. 저층 부는 KTX의 속도를 상징하는 수평 루버와 도시의 역동성을 반영하는 유리로 구성된다. 중층 부는 주차장을 상징하는 삼각형 알루미늄 타공 패널로 구성되어 낮과 밤의 이미지를 차별화한다. 상층부는 알루미늄 복합패널로 울산의 파도와 웨딩의 부케의 꽃을 상징화한다.  결과적으로 이 복합적인 전략은 hub와  transit gateway의 건축적 개념을 바탕으로 한다.

 

 

 

SECTION PERSPECTIVE

 

 


In Portfolios